-
Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Dat duur +/-20 minuten.
-
Neem de koteletten uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
-
Snij het wortelstuk en het meest donkere loof van de stammen prei.
-
Snij de prei overlangs doormidden en spoel ze schoon onder de waterstraal.
-
Spoel zorgvuldig tussen de dicht op elkaar gepakte preibladeren.
-
Snij de halve preistammen in grote stukken van zo’n 3 tot 4 centimeter lang.
-
Doe een klont boter in een stoofpot of kookpot op een matig vuur.
-
Voeg er ook een bodempje water aan toe, terwijl de boter smelt.
-
Doe de stukken prei in de pot met gesmolten boter en water.
-
Kruid ze met een beetje peper van de molen en een snuifje zout.
-
Zet het deksel op de pot en laat de stukken prei rustig stoven.
-
Het water in de pot zal voor stoom zorgen.
-
Roer niet voortdurend in de pot, zodat de stukken prei zoveel mogelijk op z’n geheel blijven.
-
Een dikke 10 minuten later is de groente voldoende gaar.
-
Een roux is de basis van de witte saus (béchamelsaus).
-
Smelt de boter voor de roux in een steelpan of een kleine kookpot.
-
Gebruik een matig vuur.
-
Schep de bloem bij de gesmolten boter en roer met de garde.
-
Laat het mengsel even bakken tot je de geur van koekjes ruikt.
-
Voor deze saus gebruikt je meer boter dan bloem,
omdat je zo de favoriete witte saus kan bereiden.
-
Schenk de koude melk in delen bij de roux.
-
Roer met de garde tot het boter-bloemmengsel is opgelost.
-
Blijf roeren tot je een stevig gebonden béchamelsaus krijgt.
-
Maak nu de saus zacht lopend. Voeg een scheut van het smaakvolle kookvocht van de prei toe en roer.
-
Ga door tot je een licht gebonden witte saus krijgt.
-
De witte saus krijgt smaak door er een beetje zout,
wat gemalen peper én een beetje vers geraspte nootmuskaat aan toe te voegen.
-
Roer, proef en voeg meer toe indien nodig.
-
Eindig met een klein scheutje citroensap om de smaak van de saus te versterken.
- - -
-
Kruid de koteletten langs beide zijden met peper van de molen en wat zout.
-
Laat een braadpan even voorverwarmen op een matig tot stevig vuur.
-
Smelt vervolgens een flinke klont boter in de hete pan en leg de lappen varkensvlees in de bruisende boter.
-
Zet het vuur vervolgens een beetje zachter.
-
Draai het vlees na enkele minuten om en geef de ommezijde kleur.
-
De koteletten bakken ongeveer 3 minuten langs elke zijde.
-
Laat het vlees nadien nog enkele minuten in de pan liggen op een zeer zacht vuur, zodat de boter niet verbrandt.